Majbritts Fiskgratäng
Ingredienser: ( för ca 3-4 portioner )
375 g Fiskfilé (färsk eller tinad)
250 g räkor med skal, skalade (till garnering)
2 dl vitt vin
2 dl grädde
1 fiskbuljongtärning
25 g smör
1 msk maizena
Salt & peppar
Potatismos:
800 g Potatis, mjölig
2 dl mjölk
25 g smör
2 äggulor
1 krm muskot
Salt & peppar
1. Skala, dela och koka potatisen mjuk i saltat vatten, ca 15 minuter.
2. Ånga av potatisen, och pressa den i en skål.
3. Värm mjölk och smör i en kastrull, häll i vätskan i potatisen och rör ihop till ett lent mos.
4. Tillsätt muskot & äggulor, och rör ihop. Ställ åt sidan.
5. Gör nu såsen. Smält smöret i en kastrull, smula i buljongtärningen och häll på vinet. Låt koka ihop ca 5 minuter.
6. Rör ut maizenan i grädden och häll i kastrullen. Låt koka ihop och smaka av med salt och peppar.
7. Sätt ugnen på 225°C. Lägg den tinade fisken i en smord ugnssäker form. Häll på den goda såsen, och spritsa eller klicka ut moset runtomkring.
8. Tillaga i ugnen, ca 20-25 minuter.
9. Ta ut formen, garnera med räkorna och sätt in den ytterligare 5 minuter så moset får en fin färg på topparna.